Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 η πολιτική κηδεία του Χαράλαμπου Ρούπα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και την επομένη η ταφή του στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αιγίου.

Στον επικήδειό του ο Μανώλης Γλέζος αποχαιρέτησε τον αδελφικό του φίλο και συναγωνιστή αφιερώνοντας μερικούς στίχους για τη συμβολή του στην Αντίσταση και τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και έφερε στην επιφάνεια ένα εξαιρετικό περιστατικό ηρωισμού του Χ. Ρούπα, όταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής κατόρθωσε, μαζί με τους συναγωνιστές του, να διασώσει μία ομάδα Ελλήνων κρατουμένωνοι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε κλούβα μπροστά από το πρώτο βαγόνι ενός τρένου. Όταν το τρένο σταμάτησε στο Αίγιο για ολιγόλεπτη ξεκούραση των Γερμανών, ο Ρούπας και οι άλλοι αντάρτες τους κέρασαν κρασί, αποσπώντας έτσι την προσοχή τους και κατόρθωσαν να διασώσουν τους ομήρους, βάζοντας στη θέση τους τους Γερμανούς στρατιώτες!
Κλείνοντας, ο Μανώλης Γλέζος δεσμεύθηκε ότι με ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα γραφεί ένα βιβλίο για την πολυκύμαντη ζωή και το σπουδαίο έργο του Χαράλαμπου Ρούπα.

Επικήδειους εκφώνησαν επίσης οι:

-Πέτρος Κουλουφάκος, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Εθνικής Αντίστασης και Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του ΣΦΕΑ και μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΕΕΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δράση του στην Αντίσταση και τη γνωριμία του με τον Άρη Βελουχιώτη (όταν ο αρχηγός του ΕΛΑΣ κατέβηκε στην Πελοπόννησο), που τον έχρισε μαυροσκούφη και κρυπτογράφο του, στις σκληρές διώξεις που υπέστη (17,5 χρόνια στη φυλακή, γνωρίζοντας τις περισσότερες φυλακές της χώρας) χωρίς ποτέ να καμφθεί και προδώσει τις ιδές και τους συναγωνιστές του, στη συνολική του προσφορά, αφηγούμενοι άγνωστα και σημαντικά περιστατικά της ζωής και της δράσης του μεγάλου αγωνιστή.

-Μάκης Μπαλαούρας, Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και άμεσος συνεργάτης του εκλιπόντος στο Εθνικό Συμβούλιο (αναφέρθηκε στη συμβολή του Χ. Ρούπα στην Αποζημίωση των Ελλήνων Ομήρων στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν αποζημιώσεις σε μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας).

-Ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην πολύτιμη και πολυδιάστατη συμβολή του Χ. Ρούπα στον αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση ως συνιδρυτής του Εθνικού Συμβουλίου και μέλος της Γραμματείας του από το 1996 έως το 2011. Τονίσαμε, επίσης, την πολύτιμη προσφορά της συντρόφου της ζωής του Ασπασίας καλώντας την κόρη του Πάνυ και την εγγονή του Αναστασία – Δανάη να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη του αγώνα. Κλείνοντας δώσαμε δέσμευση τιμής ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας του ελληνικού λαού

Τελευταία μίλησε η μονάκριβη κόρη του Πάνυ (Παναγιώτα) η οποία μ’ έναν άκρως συγκινητικό επικήδειο αναφέρθηκε στη μεγάλη αγάπη που της είχε ο πατέρας της, παρά την επιφανειακή του σκληρότητα, στον ακέραιο χαρακτήρα και την ισχυρή του προσωπικότητα, στην καθοριστική επιρροή που είχε στη συγκρότηση της προσωπικότητάς της και στη διάπλαση του χαρακτήρα της, στην ώθηση που συνεχώς της έδινε να υπηρετήσει ανώτερα ιδανικά.

Παρέστησαν ο Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος, πολλοί συναγωνιστές του Χαράλαμπου Ρούπα στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Στέφανος Ληναίος, Δημήτρης Παπαχρήστος, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Ιγνάτιος Αξιώτης, Ζωή Ξενάκη, Γιάννης Μαύρος, Γαρυφαλιά Αργυροπούλου κ.α.), ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης και μεγάλος αριθμός συγγενών, φίλων, συνεργατών, συντρόφων και συναγωνιστών του εκλιπώντος.

Την επομένη, η σορός του Χαράλαμπου Ρούπα μεταφέρθηκε στο Αίγιο, όπου εκτέθηκε σε προσκύνημα στη Μητρόπολη και στη συνέχεια τάφηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αιγίου. Επικήδειους εκφώνησαν οι Πέτρος Κουλουφάκος, η Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή και ο Αριστομένης Συγγελάκης. Το παρών έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συναγωνιστές του Χ. Ρούπα και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αιγίου και τη συνοδεία πλήθους κόσμου η σορός του Χαράλαμπου Ρούπα οδηγήθηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αιγίου όπου και τάφηκε. 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΡΟΥΠΑ.
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

 

Δείτε το σχετικό βίντεο http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/pethane-se-ilikia-95-eton-o-antistasiakos-charalampos-roypas-video/  (ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ – Βίντεο: Ειρήνη Βασάλου)

Print Friendly, PDF & Email