Με κοινή αποφράδα ημέρα, την 10η Ιουνίου, σε Ελλάδα Τσεχία και Γαλλία, τα Γερμανικά, Ναζιστικά στρατεύματα κατέστρεψαν και σκότωσαν τους αμάχους κατοίκους τριών πόλεων, συντελώντας τρία από τα πιό φρικτά εγκλήματα τους: Δίστομο (1944), Λίντιτσε, (1942) και Οραντούρ (1944).

Οι τρείς κωμοπόλεις είναι αδελφοποιημένες εδώ και πολλά χρόνια, συμβολίζοντας τον κοινό αγώνα κατά του ναζισμού και την αξία της ειρήνης.
Στα πλαίσια αυτά, θα λειτουργήσει από την Πέμπτη 1 Ιουνίου μεχρι και την Κυριακή 4 Ιουνίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σταθμό Μετρό «Σύνταγμα», επετειακή  έκθεση αρχειακού & φωτογραφικού υλικού με τίτλο «10 Ιουνίου: Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε – Δίστομο – Οραντούρ».

Οργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) Διστόμου Βοιωτίας, το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη». και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης (που θα λειτουργεί από 10.30 μέχρι και 20.00 όλες τις ημέρες) θα γίνουν την Πέμπτη στις 13.00

Πρόκειται για  επετειακή έκθεση του υλικού του «Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου», σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi…» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».

Φέτος, με πρωτοβουλία του  Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιδιώκει,  προχώρησε από κοινού με το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και  με την ευγενική χορηγία φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην διοργάνωση αυτής της Έκθεσης στο Κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των 20ημερων εκδηλώσεων 2017 για την Σφαγή του Διστόμου.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε στις 10 Ιουνίου και τις τρείς αυτές ευρωπαϊκές πόλεις. Μετά το πέρας της παρουσίασης στο Σταθμό του Συντάγματος, οι κινητές εκθέσεις του Oradour και του Lidice θα μεταφερθούν στο ίδιο το Δίστομο, όπου θα επανεκτεθούν μέχρι την 15η Ιουνίου, το δε τμήμα της έκθεσης που αφορά στο Δίστομο θα μεταφερθεί στο ΜΘΝ, όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα.

Η σημαντική αυτή έκθεση  υποστηρίζεται  από τις Πρεσβείες της Γαλλικής Δημοκρατίας, και της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Η έκθεση εκτός από τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, «εκπέμπει» και το μήνυμα προς τη σύγχρονη Γερμανία, να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και τα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα, με ευθύτητα και σοβαρότητα χωρίς αστήρικτες -νομικές, πολιτικές και διπλωματικές- υπεκφυγές, σχολιάζουν οι διοργανωτές της έκθεσης.

Πηγή: www.ert.gr/tris-polis-mia-istoria-lintitse-distomo-orantour/

Print Friendly, PDF & Email