ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Π.Ο.Α.Ε.Α.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αθήνα 12-10-2021

12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί

Σαν σήμερα πριν 77 χρόνια ο λαός της Αθήνας βγήκε στους δρόμους για να γιορτάσει την πολυπόθητη λευτεριά που ήρθε μετά από τρεισήμισι χρόνια φασιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ναζί και τους Ιταλούς φασίστες.

Είναι η απαρχή της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τους ναζί που έφυγαν ηττημένοι και ταπεινωμένοι από ένα λαό που δεν λύγισε, δεν έσκυψε το κεφάλι, που αντιτάχθηκε στην πλειοψηφία του στην Κατοχή και έγραψε σελίδες δόξας σε βουνά και κάμπους της πατρίδας και έγραψε το μεγαλειώδες Έπος της Εθνικής μας αντίστασης, κυρίως μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.

Η σημαδιακή μέρα της απελευθέρωσης μετά την τριπλή φασιστική Κατοχή της πατρίδας μας, γέμισε με ελπίδες τον Ελληνικό Λαό για ένα καλύτερο αύριο, σε μια χώρα ελεύθερη ανεξάρτητη και δημοκρατική, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που ακολούθησαν με τον καταραμένο εμφύλιο και τον διχασμό του Ελληνικού Λαού.

Οφείλουμε να τιμούμε πάντα την γενιά της Εθνικής Αντίστασης και να πορευόμαστε με βάση τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι ήρωες που αντιστάθηκαν στους κατακτητές. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε διεκδικώντας την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, και την αναγνώριση εκ μέρους της Γερμανίας όλων των καταστροφών που επέφερε στη χώρα μας και στο λαό μας. Η διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και Οφειλών πρέπει να ενταθεί χωρίς καμμιά υποχώρηση γιατί έτσι και η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου για τις δολοφονίες, τις καταστροφές και τα ολοκαυτώματα, που διέπραξαν οι κατοχικές δυνάμεις στην χώρα μας. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε ώστε να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας και να αποκατασταθεί το διεθνές δίκαιο που τιμωρεί τα εγκλήματα πολέμου, ώστε να μην ξανασυμβούν άλλα τέτοια φρικιαστικά γεγονότα που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας.

Η Π.Ο.Α.Ε.Α. δίνει το δικό της αγώνα μαζί με το ΕΣΔΟΓΕ για την επιτυχή έκβαση αυτής της τιτάνιας προσπάθειας διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών.

Ζήτω η Εθνική μας Αντίσταση

Για την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Π.Ο.Α.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Οικονόμου

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Οικονόμου

Print Friendly, PDF & Email