Έφυγε χθες το βράδυ, 5 Ιουνίου, στα 95 του, ο  συναγωνιστής μας Βασίλης Μπρακατσούλας, Πρόεδρος του ‘Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα’.

Παραθέτουμε παρακάτω από την αναλυτική ανακοίνωση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Μπρακατσούλα. (https://esdoge.gr)

Αθήνα 6 Ιουνίου 2024

 

«Αντιλαμβάνομαι τον αγώνα αυτό ως ιερή υποχρέωση, εθνικό και δημοκρατικό καθήκον, παρακαταθήκη υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας για τις νέες γενιές. Ακράδαντα πιστεύω ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί συνέχεια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία συμμετείχα ως μαθητής μαζί με χιλιάδες συναγωνιστές, ένας αγώνας που σφράγισε τη ζωή μου».

Βασίλης Μπρακατσούλας, 5.2.1929-5.6.2024

 

“Αντιστασιακός, πολιτικός, επιστήμονας, μάχιμος διανοούμενος. Μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορά, για μια ελεύθερη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη πατρίδα, δοσμένος στην υπόθεση του κοινού καλού από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι την τελευταία του πνοή. Ο Βασίλης Μπρακατσούλας ήταν αγνός πατριώτης, αυθεντικός δημοκράτης, ακέραιος άνθρωπος, τρυφερός φίλος, ακατάβλητος αγωνιστής.

Γεννήθηκε από πολυμελή και φτωχή αγροτική οικογένεια στο χωριό Κανάλια Καρδίτσας στις 5 Φεβρουαρίου 1929, όπου τελείωσε και το δημοτικό σχολείο. Τις γυμνασιακές σπουδές του τις περάτωσε στο Φανάρι της Καρδίτσας. Το 1943 εντάχθηκε ως αετόπουλο στην ΕΠΟΝ και την Εθνική Αντίσταση στο χωριό του, Κανάλια Καρδίτσας προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Το 1944, μέσα στην Κατοχή, ήταν από τους συνιδρυτές της πρώτης στην ιστορία της Ελλάδας μαθητικής κοινότητας του Γυμνασίου Φαναρίου Καρδίτσας, της οποίας εκλέχθηκε πρόεδρος του Δικαστικού – Πειθαρχικού Τμήματος. Τον Ιούνιο του 1952, εργαζόμενος και συντηρούμενος εξ ιδίων, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Εντάχθηκε στο χώρο της Σοσιαλιστικής Αριστεράς. Η πολιτική του δράση ξεκινά το Νοέμβριο του 1949 ενόψει των γενικών εκλογών της 5/3/1950, υποστηρίζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη με ηγέτες τους Αλέξανδρο Σβώλο, Γιάννη Σοφιανόπουλο, Νεόκοσμο Γρηγοριάδη και Σταμάτη Χατζήμπεη. Αμέσως μετά τις εκλογές, εκλέγεται γενικός γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος των Αριστερών Δημοκρατικών του Γιάννη Σοφιανόπουλου, της Δημοκρατικής Αριστερής Νεολαίας (Δ.Α.Ν.). Στη συνέχεια μετείχε στην ίδρυση της ΕΔΑ υπό την ηγεσία του Γιάννη Πασαλίδη. Το 1951 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (Ε.Δ.Ν.Ε.) και επιμελήθηκε της υποψηφιότητας ως βουλευτή Λάρισας του Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του Π.Γ του ΚΚΕ.

Παρακολούθησε τη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του και συμμετείχε σε κινήσεις υπεράσπισης των δικαζόμενων αγωνιστών. Ως τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών συνελήφθη προς εκτόπιση τον Μάρτιο του 1952, διότι κατά το διατακτικό της σχετικής απόφασης «ηγήθηκε των διαδηλώσεων των φοιτητών της Αθήνας υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα». Απελευθερώθηκε με παρέμβαση του Εθνάρχου Μακαρίου.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου (1952-1953) όπου βασανίστηκε σκληρά και νοσηλεύθηκε στο 401 ΣΝ.

Το 1958 εκλέγεται Βουλευτής Καρδίτσας με την ΕΔΑ. Μέχρι χθες ήταν ο τελευταίος εν ζωή βουλευτής της ιστορικής κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΑ των 79 βουλευτών, της περιόδου 1958-1961. Ως εν ενεργεία βουλευτής, το 1961, δέχθηκε δύο φορές επιθέσεις από αστυνομικές και παρακρατικές δυνάμεις, εξ αιτίας των οποίων νοσηλεύθηκε τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Καρδίτσα.

Την περίοδο της δικτατορίας εξορίζεται στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου. Με τη Μεταπολίτευση ρίχνεται με ορμή ξανά στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, σταθερά ενεργός στη μαχόμενη δικηγορία. Αρχικά μέσα από τις γραμμές της μεταδικτατορικής ΕΔΑ και από το 1977 και μετά με το ΠΑΣΟΚ. Άνθρωπος της πολιτικής κοινωνίας, της κοινωνίας των πολιτών, της δράσης, της συγγραφής, της κοινωνικής προσφοράς.

Τη δεκαετία του ’80, διετέλεσε Νομάρχης Μαγνησίας, Ιωαννίνων και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Την περίοδο 1996-2000 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας. Απ’ όλες τις θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης, που πέρασε, άφησε πολύ σημαντικό έργο εμφανίζοντας εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες.

Διετέλεσε Βουλευτής την περίοδο 1989-1996, με το ΠΑΣΟΚ, όπου χρημάτισε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ασκώντας με μεγάλη επιμέλεια τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Το Νοέμβριο του 1995 ήταν παρών στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην οποία ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου την επικείμενη επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση για τις δίκαιες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας.

Επί δωδεκαετία υπήρξε Πρόεδρος και στη συνέχεια Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (Π.Ο.Α.Ε.Α). Από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι χθες ήταν Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, με περιεχόμενο φιλοσοφικό, ιστορικό, πολιτικό, νομικό. Τα συγγράμματά του στο Αστικό Δίκαιο, υπήρξαν  βιβλία αναφοράς για γενιές μαχόμενων δικηγόρων και  δικαστών.

Για το σύνολο της δράσης του, ο Βασίλης Μπρακατσούλας τιμήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στις 14.5.2018, με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εκλογή του, για 1η φορά, ως βουλευτής στις εκλογές του 1958. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Βασίλης Μπρακατσούλας: ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας».

Η κηδεία του μεταστάντος θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα 11.30 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, στην Καρδίτσα, Ιεζεκιήλ 2.

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 απευθύνει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στα μέλη του ΕΣΔΟΓΕ.

Αθήνα 6-6-2024

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Γκιουγκής

Ο Γ.Γραμματέας

Νίκος Μανιός

Print Friendly, PDF & Email