Γειά σου Μανώλη που δε το έβαζες κάτω γι’ αυτά που πίστευες, καλό σου ταξίδι..
 
Ο Λάκης ,  είχε πάντα ένα κομμάτι αγάπης μέσα στη καρδιά του για τον πρώην συμμαθητή, φίλο και συναγωνιστή του, εσένα..
 
Είχατε μία καρμική σχέση παρότι ο κόσμος δεν το γνώριζε, στις 30 Μαϊου ξεκινήσατε παιδιά ακόμη 19 ετών να κατεβάσετε το ναζιστικό σύμβολο – την πολεμική σημαία με τη σβάστικα και το οικόσημο του Κάϊζερ – απο το λίκνο του πολιτισμού,  τον Παρθενώνα, που είχαν ανεβάσει πριν κάποιες μέρες τον Απρίλιο οι ναζιστές και τα στρατεύματα κατοχής στη χώρα μας.. Στείλατε λοιπόν το μήνυμα ” ο αγώνας συνεχίζεται ” γιατί μόλις είχε λήξει η μάχη της Κρήτης με ήττα των Ελληνικών δυνάμεων. Η πρώτη πράξη αντίστασης με τέτοια συμβολική σημασία που κατέρριπτε το μύθο ότι ο Χίτλερ ήταν ανίκητος και έδωσε πνοή στις χώρες της Ευρώπης για τη γέννηση σιγά σιγά της αντίστασης…  Γεννημένοι και οι δύο το 1922, στις 30 Απριλίου του 2011 έφυγε ο Λάκης για το τελευταίο του ταξίδι, στις 30 Μαρτίου του 2020 έφυγες εσύ…. 
 
Κάποια νέα παιδιά σήμερα μας έστειλαν μηνύματα ότι αγωνιστές όπως εσείς που ήσασταν της γενιάς του ’40  θα μείνετε ως φάρος φωτεινός στη μνήμη τους και δεν θα ξεχαστείς ποτέ. Θα ζεις εσύ και όλοι οι άνθρωποι άνδρες και γυναίκες που αντιστάθηκαν στους Ναζιστές Φασίστες τα δύσκολα εκείνα χρόνια . 
 
Ομως, δεν σταμάτησες εκεί. Μαζί με τις αντιστασιακές οργανώσεις και  άλλους επώνυμους και ανώνυμους  δημιούργησες το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Ωφειλών προς τη χώρα μας, έγραψες βιβλία , εφτασες στο Εύρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθώντας τα δίκαια της Ελλάδας… Αισθανόσουν πάντα 18 χρονών και το έλεγες. Ειναι αλήθεια ο ανθρώπινος οργανισμός δυστυχώς γερνάει, η ύλη φθείρεται, το πνεύμα όμως όχι. Το πνέυμα ειδικά εάν υπάρχουν ιδέες και ενέργεια παραμένει νέο, έφυγες λοιπόν νέος πάντα… Εδωσες και μεγάλη μάχη απο τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 30 που έφυγες… Πάλεψες μέχρι το τέλος .
 
Με μεγάλη λύπη για το αναπόφευκτο του θανάτου – όπου ποτέ οι άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι -σε αποχαιρετούμε με σεβασμό και αγάπη και στέλνουμε θερμά συλληπητήρια στη γυναίκα σου  Γεωργία στα παιδιά σου Νίκο και Μαρία και τα εγγονάκια σου…
 
εκ μέρους της οικογένειας Α. Σάντα
Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα
Print Friendly, PDF & Email