Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής,
Σας απευθύνομαι πρωτίστως με την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, αλλά και ως μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για να σας επιστήσω την προσοχή στην κατά την άποψή μας απαράδεκτη διαδικασία με την οποία μεθοδεύεται η κύρωση της σύμβασης για το λεγόμενο «Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» ως “απόφυση ουσιαστικά του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας τους λόγους για την άποψή μας αυτή εφόσον συμφωνούμε απολύτως με όσα σας εκθέτει  ο αξιότιμος βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη επιστολή που σας απηύθυνε στις 14/12/2020.
Ως προς την ουσία του θέματος, η άποψή μας διατυπώνεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουμε με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών,  την οποία εκ παραδρομής δεν σας αποστείλαμε, σας ζητούμε συγνώμη και σας την αποστέλλω συνημμένη στην παρούσα.
Δεν είναι αξιοπρεπές αλλά ούτε και σκόπιμο, φρονούμε κ. Πρόεδρε, ενώ η Γερμανία αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες της και θεωρεί ότι το θέμα των επανορθώσεων, των αποζημιώσεων, του αναγκαστικού «δανείου» αλλά και της επιστροφής των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών νομικά και πολιτικά «έχει κλείσει», χωρίς να μπαίνει καν στον κόπο να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της με οποιαδήποτε στοιχεία ή επιχειρήματα απαντώντας στο ερώτημα πότε και πώς «έχει κλείσει», να δρομολογείται  και μάλιστα έτσι, η κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, πόσω μάλλον τη στιγμή που η Γερμανία όχι μόνο δεν επιδεικνύει τη στοιχειώδη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας αλλά ευθέως αντιστρατεύεται τα ύψιστα γεωπολιτικά μας συμφέροντα.

 Είναι γι’ αυτό εύγλωττη όσο και θλιβερή η “σιωπή” του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα έπρεπε κανονικά να έχει τον πρώτο λόγο στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο επειδή πρόκειται για κύρωση σύμβασης με αλλοδαπό δημόσιο αλλά και επειδή, αντίθετα απ’ ότι διατείνονται κάποιοι, αφελώς ή πονηρώς, σχετίζεται άμεσα, όχι έμμεσα, με την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

 Δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί επίσημοι ευθέως  όταν συνοδεύουν την άρνησή τους να συζητήσουν για επανορθώσεις και αποζημιώσεις με την προθυμία τους να συζητήσουν άλλες μορφές συνδρομής….

 Το αποκαλύπτουν όμως κυρίως οι πράξεις τους, το γεγονός ότι η “απάντησή” τους στο κίνημα διεκδίκησης και τις ενέργειες της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η ίδρυση των λεγόμενων “Ελληνο-Γερμανικών Συνελεύσεων”, του “Ελληνο-Γερμανικού Ταμείου για το Μέλλον” και του “Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας”, που βασικό σκοπό έχουν την εξαγορά και αναμόρφωση συνειδήσεων και ανακατασκευή της ιστορικής μνήμης. Γι’ αυτό από πλευράς τους το Υπουργείο Εξωτερικών είχε τον πρώτο λόγο στην σχεδίαση και εκδίπλωση αυτής της ατζέντας και είναι θλιβερό αλλά και εξοργιστικό το γεγονός ότι τόσο σήμερα όσο και κατά το παρελθόν, εκπρόσωποι του Ελληνικού Λαού, σε τοπικό ή σε κεντρικό επίπεδο, συνέπραξαν και συμπράττουν, εκούσια ή ακούσια, ενεργητικά ή παθητικά, σ’ αυτή την ατζέντα, υποβαθμίζοντας ή και υπονομεύοντας τον αγώνα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

 Εσείς όμως, κύριε Πρόεδρε, ως θεματοφύλακας του κύρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της βούλησής του, που εκφράστηκε με την σχεδόν ομόφωνη απόφαση της 17ης Απριλίου 2019, μπορείτε και οφείλετε να διασώσετε την τιμή του Σώματος ενεργώντας αποφασιστικά για την απόσυρση του άρθρου 147 από το προς ψήφιση νομοσχέδιο, ώστε αφενός να γίνει σεβαστός ο Κανονισμός της Βουλής και αφετέρου να δοθεί η ευκαιρία, τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στη Βουλή, να εξετάσουν το ζήτημα με την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επιβάλλει τόσο η Ιστορία όσο και η συγκυρία.

 Παρακαλώ δεχθείτε, κύριε Πρόεδρε, τα αισθήματα της ειλικρινoύς μου εκτίμησης προς το πρόσωπό σας και συγχωρέσετε ορισμένες αιχμηρές διατυπώσεις που αρνήθηκα να αμβλύνω, κρίνοντας ότι τούτο επιβάλλει η περίσταση.

Γιάννης Μαύρος

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2020

  • * Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
  • * Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Print Friendly, PDF & Email