Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις 24 γράμματα το βιβλίο “γάμος στις φλόγες”. Πρόκειται για ένα εμπλουτισμένο και συμπληρωμένο λογοτεχνικό ντοκουμέντο με θέμα του τον γάμο της νύφης Αλεξάνδρας, τον οποίο τύλιξαν στις φλόγες και έπνιξαν στο αίμα τα χαράματα Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943 οι Γερμανοί στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας εντελβάις.
Την ώρα που τελειώνει ο γάμος και σταματούν να παίζουν τα όργανα, αρχίζουν να ηχούν και να θερίζουν τα όπλα των Γερμανών στρατιωτών. Η εκκαθαριστική επιχείρηση «Αύγουστος» ισοπεδώνει το χωριό και το παραδίδει στις φλόγες.

97 παιδιά έως 15 χρονών. Και ανάμεσά τους 36 βρέφη και νήπια έως 5 χρονών. Μέσα σε λίγες ώρες ο πρωινός περίπατος του ναζιστικού λόχου εξαφάνισε τον μισό πληθυσμό και βύθισε στο αβάσταχτο πένθος τον άλλο μισό. Τα πιο τραγικά θύματα οι γυναίκες και τα παιδιά.

Κανείς άλλος μαρτυρικός τόπος στον κόσμο δε γνώρισε την απερίγραπτη φρίκη που γνώρισε το Κομμένο. Η νύφη Αλεξάνδρα είναι η κραυγή του ανθρώπινου πόνου που ακούγεται σπαρακτικά την έσχατη εκείνη στιγμή της ανατροπής που κουβάλησαν τα όπλα των Γερμανών στρατιωτών.

Ο «γάμος στις φλόγες» είναι η διαρκής καταγγελία της πολεμικής ναζιστικής κτηνωδίας και η ασίγαστη πάλη για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών και των ανθρώπων. Είναι η απαίτηση για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.

Print Friendly, PDF & Email