Το 2021 είναι έτος εθνικής μνήμης για την Ελλάδα. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και 80 χρόνια από τη Γερμανική Εισβολή και την έναρξη της Κατοχής .

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα “MOG/Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα”, ως Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προς χρήση εκπαιδευτικών στη Γερμανία αλλά, δυστυχώς, και στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν (ή/και το χρηματοδοτούν) το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το γερμανικό ίδρυμα «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον» (EVZ), το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δυστυχώς, πρόκειται στην ουσία για μία επίσημη γερμανική μεθόδευση ιστορικής αναθεώρησης, με πρόσχημα -δήθεν- την συμφιλίωση των λαών. Το πρόγραμμα υποτίθεται ότι προσεγγίζει την ιστορική πραγματικότητα μόνο μέσω επιλεγμένων προσωπικών μαρτυριών, χωρίς άλλα ιστορικά στοιχεία και τεκμηρίωση. Με τη μέθοδο των αποσπασματικών δεδομένων, αποδομείται πλήρως η ιστορική πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτή τη σκοπιμότητα, υποβαθμίζονται οι ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα, που αποκορυφώνονταν με τις μαζικές εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα. Παραγνωρίζεται η σημασία της Εθνικής Αντίστασης και το φρόνημα που τη δημιούργησε. Συσκοτίζεται πλήρως η σημασία της Κατοχής της Ελλάδας για την όλη πολιτική του Γ΄ Ράιχ και την εξέλιξη του πολέμου του Χίτλερ. Αποσιωπάται η μεθοδική λεηλασία της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση των πολεμικών επιχειρήσεων του Άξονα, με τη συνεργασία και μέρους της τότε ελληνικής οικονομικής ελίτ. Ακόμα και η πολιτιστική λεηλασία, για τα έργα τέχνης που δεν έχουν, βέβαια, επιστραφεί. Δεν υπάρχει καν αναφορά στη μεγάλη πείνα, που υπέστη ο Ελληνικός Λαός, ούτε για τις εκατόμβες θυμάτων της Κατοχής.

Επειδή η Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης στην Ελλάδα έχει ήδη καταγραφεί και τεκμηριωθεί επαρκώς και δεν επιτρέπεται – ούτε είναι εθνικά ανεκτή – η προσπάθεια παραχάραξής της, με παρόμοια προγράμματα και “εκπαιδευτικές πλατφόρμες”, που προορίζονται, μάλιστα, για χρήση στα ελληνικά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια).

Επειδή η φιλία και συνεργασία μεταξύ των λαών δεν μπορεί να στηρίζεται στην αλλοίωση της εθνικής μας μνήμης και σε προσαρμοστικές παραχαράξεις της ιστορίας.

Επειδή η προσπάθεια εξωραϊσμού και αποενοχοποίησης του Ναζισμού και των Ναζί, εκτός από ανιστόρητη, έχει μεγάλη σημασία – ιδιαίτερα σήμερα, που σε όλη την Ευρώπη εμφανίζονται νοσταλγοί της ιδεολογίας τους και επίδοξοι αναβιωτές της εγκληματικής τους δράσης.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

Με ποιόν τρόπο προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να αποτρέψει την οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας μας και αλλοίωσης της ιστορικής συνείδησης και μνήμης του ελληνικού λαού για την κρίσιμη αυτή ιστορική περίοδο, μέσω της χρήσης τέτοιων δήθεν εκπαιδευτικών προγραμμάτων ;

Αντίστοιχα, δε, με ποιο τρόπο θα προστατεύσετε την πραγματική ιστορία της χώρας μας και του λαού μας προς τη διεθνή κοινότητα ;

Με ποιόν τρόπο προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να αποτρέψει τη χρήση της συγκεκριμένης “πλατφόρμας” στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα ελληνικά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) ;

Και με ποια μέτρα προτίθεστε να ανταποκριθείτε στην υποχρέωσή σας για αποτροπή της συμμετοχής ελληνικών φορέων σε τέτοιου είδους “πρωτοβουλίες” ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

……………………………………..

Σοφία Σακοράφα

Print Friendly, PDF & Email