Σαν σήμερα, 24 Φλεβάρη 1943, οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας πλημμυρίζουν από την πρώτη και ιδιαίτερα μαχητική διαδήλωση ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Την προηγουμένη, 23 Φλεβάρη 1943, είχε ιδρυθεί η ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση νεολαίας σε όλη την Ευρώπη, με στόχους την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, την ισότητα, την απόκρουση του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, την εδραίωση της ειρήνης και της δημοκρατίας, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Με σύνθημα «τραγουδάμε και πολεμάμε» τα μέλη της ΕΠΟΝ αγωνίζονται για ένα μέλλον ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα ρουφούν τη ζωή και τις χαρές της ώς το μεδούλι.
Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Άγγελος Σικελιανός αποχαιρετά τον Κωστή Παλαμά μ’ έναν φλογερό επικήδειο – σάλπισμα ελευθερίας.
Όλα προμηνύουν κάτι σπουδαίο.
Και στις 5 Μαρτίου όλη η Ελλάδα σείεται: γενική απεργία και διαδηλώσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, τα Χανιά. Ένα πρωτόγνωρο παλλαϊκό ξέσπασμα, με προεξάρχον το ΕΑΜ και πρωταγωνίστρια τη νεολαία, αλλά με τη συμμετοχή ευρύτατων τμημάτων του λαού, σαρώνει τα πάντα. Παρά το δριμύ ψύχος και τους πυροβολισμούς των κατακτητών στο ψαχνό, το ασυγκράτητο πλήθος εισέβαλε στο Υπουργείο Εργασίας, με τη βοήθεια των υπαλλήλων, και έκαψε τις καταστάσεις των 80.000 επίστρατων και των χιλιάδων ανέργων.

Η πολιτική επιστράτευση ματαιώνεται! Ο ανθός της νεολαίας μας σώζεται από τα κάτεργα του Γ’ Ράιχ και αιμοδοτεί με το σφρίγος, τον ενθουσιασμό και τη μαχητικότητά του την Εθνική Αντίσταση!
Αισιόδοξα μηνύματα σε μία γκρίζα εποχή! Η κοινωνία μας δοκιμάζεται πολλαπλώς από την πανδημία και τις κοινωνικές της συνέπειες και από την αποκάλυψη φαινομένων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδικής κακοποίησης αλλά ΔΕΝ είναι υπό διάλυση. Υπάρχουν αντιστάσεις, ευαισθησίες, θαρραλέες πράξεις, που δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Έναν δρόμο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης.
Στο πλαίσιο αυτό, του αγώνα για Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη εντάσσεται και ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Για να υπάρξει Κάθαρση στην ανείπωτη τραγωδία της Κατοχής πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη!
Ας έχουμε υπόψη μας: οι άνθρωποι και οι λαοί είμαστε δέσμιοι των πράξεών μας, τις οποίες πάντα τις βρίσκουμε μπροστά μας. Και ο γερμανικός λαός θα συνεχίσει να βρίσκει μπροστά του τις πράξεις της ναζιστικής Γερμανίας, τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Γ’ Ράιχ, όσο η δημοκρατική γερμανική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της γι’ αυτά. Χωρίς αποζημίωση, επανόρθωση, αποκατάσταση η σύγχρονη Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγεί από το άγος των ναζιστικών εγκλημάτων!
Σήμερα, στις 11.30 π.μ. θα συζητήσουμε όλα αυτά με τον δημοσιογράφο

George Sachinis

στη φιλόξενη συχνότητα του 984 (https://www.radio984.gr/). Αιχμή της συζήτησής μας η τεκμηριωμένη καταγγελία από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αναφορικά με το πρόγραμμα “Μνήμες απο την Κατοχή στην Ελλάδα”. Ένα πρόγραμμα αναθεώρησης της Ιστορίας και γερμανικής κρατικής προπαγάνδας, που το γερμανικό κράτος εναγωνίως επιχειρεί να βάλει στα ελληνικά σχολεία. Θα το επιτρέψουμε;

Αριστομένης Συγγελάκης
Print Friendly, PDF & Email