80η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 11:30: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  

Οι εκδηλώσεις για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας μεταφέρονται στην Αθήνα με την εκδήλωση μνήμης που οργανώνει ο Σύλλογος Βιαννιτών στην Αττική «Ο Διαβάτης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιεραπετριτών Αθήνας, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11.30 στα γραφεία του Διαβάτη (Πατησίων 4, 5ος όροφος, Αθήνα).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

11:30 – 11:40: Τρισάγιο στη μνήμη των δολοφονηθέντων κατοίκων των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας την περίοδο της Κατοχής.

11:40 – 11:50: Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του «Διαβάτη» Γιώργο Στρατογιαννάκη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Ιεραπετριτών Αθήνας Γιάννη Περράκη.

11:50 – 12:00: Μουσικό καλωσόρισμα

12:00 – 12:20: Χαιρετισμοί και προβολή βίντεο

12:20 – 13:00: Ομιλίες των Λουκά Παπαδάκη και Αριστομένη Συγγελάκη

Μεταξύ των χαιρετισμών και των ομιλιών οι Μανώλης Πετράκης, Ανδρέας Αλεξάκης και Γιώργος Δαγαλάκης θα αποδώσουν τον Ύμνο της Βιάννου και άλλα παραδοσιακά τραγούδια της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, καθώς και τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου που τραγούδησε μοναδικά ο Νίκος Ξυλούρης .

Ακολουθεί παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.

Σημειώνουμε επίσης ότι έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία η Έκθεση με τίτλο «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη», η οποία φιλοξενείται στον προθάλαμο του Κηποθεάτρου «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο. Την Έκθεση έχουν επισκεφθεί αρκετά σχολεία και σημαντικός αριθμός πολιτών και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε παράτασή της για μία εβδομάδα έως τις 6.10.2023.

 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στην παρουσία στην Έκθεση του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, ο οποίος δήλωσε τον θαυμασμό του για το τιτάνιο έργο της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», που επιτέλεσαν οι Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Καλιτσουνάκης, Ιωάννης Κακριδής και Κωνσταντίνος Κουτουλάκης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και συνεχάρη τους οργανωτές της Έκθεσης για την πρωτοβουλία τους. Ο Αρχιεπίσκοπός Κρήτης χαρακτήρισε την Έκθεση «Μαρτυρία αυτοθυσίας, πίστεως, ελπίδας και αγάπης» και «μήνυμα ειρήνης σε καιρούς ανειρήνευτους» και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα!

Μπορείτε, στον παρακάτω σύνδεσμο, να παρακολουθήσετε βίντεο με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κρήτης: https://youtu.be/LCEW8e1JtJQ?si=hvOBmluEV95wf-PU

 

Η Έκθεση «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη», η οποία φιλοξενείται οργανώνεται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με συνδιοργανωτές την  Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Βιάννου, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και την ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μετά την παράταση που δόθηκε μπορείτε να την επισκεφθείτε καθημερινά κατά τις ώρες 9.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 στον προθάλαμο του Κηποθέατρου «Μάνος Χατζιδάκις» έως τις 6.10.2023.

 

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Print Friendly, PDF & Email