Συγκλονιστική η υποδοχή του Στέργιου Αράπογλου στη μαρτυρική Καλή Συκιά χθες το μεσημέρι. Οι μαυροφορεμένες γυναίκες – συγγενείς των θυμάτων με ένα λουλούδι στο χέρι τον υποδέχθηκαν, τον ξενάγησαν στο χωριό και στα σημεία του μαρτυρίου και στη συνέχεια στο μνημείο του χωριού.

Στις 6 Οκτώβρη 1943, τρεις εβδομάδες μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, οι Γερμανοί και οι Σουμπερίτες θέλοντας να ξεπλύνουν με αίμα αμάχων την ντροπή τους για την δεινή ήττα που υπέστησαν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κατά τη συμπλοκή τους με τους αντάρτες στον Τσιλίβδικα έφτασαν στην Καλή Συκιά. Βρήκαν μόνες τους τις γυναίκες του χωριού, τις απείλησαν, τις χτύπησαν, αλλά αυτές δεν λύγισαν, παρέμειναν ανυπότακτες μέχρι το τέλος. Και τότε οι ναζί τις έκαψαν ζωντανές: δώδεκα γυναίκες από την Καλή Συκιά και το Ροδάκινο (μεταξύ των οποίων την έγκυο 8 μηνών Ευαγγελία Γρυντάκη) και μαζί τους έναν υπερήλικα. Μία θηριωδία για την οποία δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη!

Η προσκυνηματική επίσκεψη του Στέργιου Αράπογλου χθες στην Καλή Συκιά και η θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν φόρος τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και χαλυβδώνουν την πίστη μας να αγωνιστούμε ανυποχώρητα για Δικαιοσύνη! Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλής Συκιάς “ο Τσιλίβδικας” και την Πρόεδρο Βασιλική Μπαμιάκη καθώς και στο τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας.

Σήμερα ο Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε το πρωι από το Σπήλι (Ρεθύμνης) και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα χωριά:
– Γερακάρι – Καρδάκι – Βρύσες – Δρύγιες – Άνω Μέρος – Χωρδάκι – Ορνέ – Νέα Κρύα Βρύση – Σακτούρια – Αγία Γαλήνη – Τυμπάκι Τυμπάκι (Ηρακλείου) 58 km (304)

Και αύριο, 6η ημέρα στην Κρήτη (18.05.23): Τυμπάκι (Ηρακλείου) – Πλάτανος – Άδρακτος – Λοχριά–Καμάρες – Γρηγορία – Μαγαρικάρι – Βορίζια – Ζαρός – Νύβριτος – Γέργερη (Ηρακλείου).

Ρίχνουμε τα τείχη για να υποδεχθούμε τον σπουδαίο γιατρό του ΕΣΥ και Σπαρταθλητή, που με αυταπάρνηση αγωνίζεται για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και τη διδασκαλία στα σχολεία της ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης!

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Print Friendly, PDF & Email