Από τη συνάντηση στην Περιφέρεια

 

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό είχε χθες ο σπαρταθλητής-γιατρός του Ε.Σ.Υ Στέργιος Αράπογλου, ο οποίος ενισχύει τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, διανύοντας ως δρομέας τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Κρήτης και της χώρας μας. Το εγχείρημά του ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου από την ηπειρωτική Ελλάδα απ’ όπου πέρασε συνολικά από 23 μαρτυρικές πόλεις και χωριά που υπέστησαν ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1941-1944.

Η προσπάθεια του Σπαρταθλητή και γιατρού του ΕΣΥ ξεκίνησε με στόχο να δικαιωθεί το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα καθώς και η πρόταση προς το υπουργείο παιδείας να διδάσκονται οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα γεγονότα και τις επιπτώσεις από τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα κατά τη χρονική περίοδο 1940-1945. Το εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τον συνεχάρη για την ανιδιοτελή προσπάθεια του και έγραψε ως αφιέρωση στο λεύκωμα για την Κρήτη που του δώρισε «το ευχαριστώ της Περιφέρειας Κρήτης στον αγωνιστή Στέργιο για τη διαδρομή του στα μαρτυρικά μέρη της Κρήτης μας, για να μην ξεχνούμε». Παράλληλα ευχαρίστησε και τα παριστάμενα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

τον συγγραμματέα Αριστομένη Συγγελάκη, τον Γιώργο Σαρρή, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, την Καλλιόπη Λιαδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Αριστομένη Α. Συγγελάκη, πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, και τον συνεργάτη του κ. Αράπογλου, Γιάννη Κουφό.

Ο περιφερειάρχης στη συνάντηση αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της διάδοσης στους μαθητές, στη νέα γενιά της τοπικής ιστορίας, των παραδόσεων, δηλώνοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε κάθε πρωτοβουλία και δράση που θα αναδεικνύει την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό μας.

Στη Λότζια

Παράλληλα ο σπαρταθλητής Στέργιος Αράπογλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στο γραφείο του στη Λότζια. Τον κ. Αράπογλου συνόδευε ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Γιάννης Κουφός, συνεργάτης και συνοδός του Στέργιου Αράπογλου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συνεχάρη με θερμά λόγια τον κ. Αράπογλου επαινώντας τον για την ανιδιοτέλεια, την αυταπάρνηση και το ψυχικό σθένος που επέδειξε, ενώ θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για τη σύλληψη της ιδέας, την οργάνωση του εγχειρήματος και την υποδοχή του από τους πολίτες της Κρήτης. Όπως μάλιστα ανέφερε «η πράξη σας έχει ιδιαίτερη αξία και συμβολισμούς, την αξιολογούμε και την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας».

Από την πλευρά του ο Στέργιος Αράπογλου ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ηρακλείου για την ευγενική και με ισχυρό συμβολισμό πρόσκλησή του και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του από την υποδοχή που είχε από τους πολίτες επί δύο εβδομάδες στην Κρήτη.

Ο Στέργιος Αράπογλου βρίσκεται στην Κρήτη από τις 13 Μαΐου και κατά το διάστημα της παραμονής του πέρασε από τα μαρτυρικά χωριά του νησιού, έχοντας συνολικά διανύσει 700 χιλιόμετρα. Σταμάτησε σε 41 μνημεία όπου οργανώθηκαν τελετές με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Αρχών και πολιτών.

Ο Στέργιος Αράπογλου είναι γενικός χειρουργός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Είναι υπερμαραθωνοδρόμος και σπαρταθλητής. Το δρομικό αυτό εγχείρημα, το οποίο υλοποιήθηκε αποκλειστικά με έξοδα δικά του, ξεκίνησε από τα Μαράσια του νομού Έβρου στις 3 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στις 25 Μαΐου 2023.

 

Ο κ. Αράπογλου συνομιλεί με τον κ. Λαμπρινό υπό το βλέμμα του Αριστομένη Συγγελάκη

 

 

Πηγή: https://www.patris.gr/2023/05/27/se-lotzia-kai-perifereia-o-giatros-poy-trechei-gia-tis-germanikes-ofeiles/

Print Friendly, PDF & Email